1.ca.07 SANTA CATALINA SENSE CANONITZAR.
El proper dimarts dia 5 de novembre farem la visita dels barris de Santa Catalina i el Jonquet, i també el museu del Baluard. En aquesta sortida descobrirem molins, edificis emblemàtics i altres que, sense ser extraordinàriament artístics, tenen coses interessants. A més, tots formen part d’un conjunt característic que contribueixen a formar un barri històric amb personalitat pròpia.
Hem d’aprendre a valorar les coses que, a més del valor intrínsec, amb el temps adquireixen una plusvàlua sentimental i entranyable, tal com passa amb els objectes que conservau dels vostres padrins.
Fitxa que heu de contestar durant la sortida, per equips.
1) Heu d’escriure tots els cartells que trobeu escrits en català. També els noms de carrers o places relacionats amb la revolució industrial de finals del segle XIX i principis del XX.
2) Cerca botigues antigues que et cridin l’atenció.
3) Comenta les diferències que es noten a la dreta i a l’esquerra del pont de sa Riera.
4) Tres edificis de la plaça del Fortí amb relleus escultòrics. Resumeix l’anècdota religiosa de l’edifici més alt. ¿T’has fixat si a l’entrada del nostre institut hi ha qualque relleu en forma humana?
5) Compara els molins de Santa Catalina i els del Jonquet. Importància del vent. Funcions dels molins.
6) Influències modernistes: cantons arrodonits, motius florals, ferro forjat, persiana mallorquina, façanes amb rajoles, hivernacles.
7) Investiga la feina que fa ARCA en defensa del patrimoni cultural.
8) Comenta les professions que exercien antigament la majoria de persones que habitaven aquests dos barris que hem visitat.
9) El nom d’alguns barris de Palma fan referència a un carrer o edifici molt destacat (Blanquerna o Plaça de Toros). Altres són noms en castellà (el Terreno, Amanecer). Molts d’altres tenen el nom de l’antiga possessió on es varen urbanitzar (Son Espanyolet, Son Gotleu). Pensa en el nom d’altres barris de Palma que tenguin nom de sants, com Santa Catalina, o de llocs, com el Jonquet.