Pàgina d'inici » Uncategorized » 2. ca. 33 “… cap altre lloc de la terra pot dur amb més propietat el nom de Miramar”

2. ca. 33 “… cap altre lloc de la terra pot dur amb més propietat el nom de Miramar”

image

 Itinerari de l’excursió que farem el divendres, 18/03/16 amb els alumnes d’intercanvi alemanys.

Visitarem  el monestir de Miramar del qual us he parlat a classe per dos motius: perquè l’hem esmentat dins la trajectòria vital de Ramon Llull i perquè en la segona meitat del segle XIX fou comprat per l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, personatge del tot controvertit en la Mallorca de la seva època.

El monestir de Miramar, antiga escola de llengües fundada per Ramon Llull, a pocs quilòmetres de Deià, però com  ha canviat l’objectiu cultural de la sortida per la incorporació dels alumnes alemanys d’intercanvi, us faré un recorregut virtual per la història del monestir, atès que enguany celebram dos fets relacionats amb aquest espai de cultura:  els 700 anys de la mort de Ramon llull i l’any passat, el primer centenari de la mort de l’Arxiduc .

Per aquest motiu enguany es fan al nostre institut diferents actes: conferències, itineraris per Palma ressiguint la vida i l’obra del beat, excursions als espais connectats amb ell, etc. I per celebrar el centenari de la mort de l’arxiduc s’acaba l’any passat es va fer una exposició commemorativa al Casal Solleric, commissariada per l’acadèmica de la llengua espanyola i escriptora en català, Carme Riera, germana, d’altra banda, d’un ex professor de Filosofia del nostre centre i ex director, Eusebi Riera.

Una mica d’història del Monestir de Miramar

El Monestir de Miramar, ubicat  a la possessió del mateix nom, al terme municipal de Valldemossa, fou fundat el 1276 per Jaume II, a petició de Ramon Llull, per acollir un col·legi de missioners dedicat a l’ensenyament de l’àrab i d’altres llengües orientals, amb l’objectiu de preparar frares per a convertir infidels al cristianisme.

Beat Ramon Llull, que el 1273 ja s’havia retirat una temporada a Randa per fer-hi vida contemplativa, passà gairebé tres anys a Miramar, on es dedicà a ensenyar 12 frares i a escriure algunes de les seves obres. L’Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria (1847-1915) va comprar el 1872, després d’enamorar-se dels paisatges de la costa nord de Mallorca, l’antiga possessió. Segons escriu el propi Arxiduc a Die Balearen: “sens dubte, cap altre lloc de la terra pot dur amb més propietat el nom de Miramar”. En aquella època els límits de la finca arribaven fins el cim del Teix i seguint la costa cap a l’est fins a Son Marroig, al terme municipal de Deià, possessió que uns anys més tard l’Arxiduc també va comprar. La finca també incloïa a ponent les terres i vinyes de s’Estaca, on l’Arxiduc va construir el 1878 una singular casa d’estil sicilià i potencià el conreu de la vinya.

A la mort de l’Arxiduc, la propietat de Miramar, igual que la de Son Marroig, passà al seu secretari, el mallorquí Antoni Vives, excepte les terres de s’Estaca, que passaren a ser propietat de la seva amant oficial, la majorala Catalina Homar, i des dels anys 90 són propietat de l’actor Michael Douglas i de la seva ex dona, Diandra. En l’actualitat Miramar segueix en mans de la família Vives i acull un museu on es troben alguns objectes, documents i obres d’art relacionades amb els móns que van viure Llull i l’Arxiduc. El camí que condueix a  Miramar es troba a la carretera que uneix Valldemossa i Deià. La visita a la possessió comença per la sala de mapes de l’Arxiduc i l’antiga tàfona, situades en el petit edifici que es troba a l’entrada. A continuació es visita el jardí i el claustre, fet construir per l’Arxiduc a partir d’unes arcades gòtiques del segle XIII provinents de l’antic convent de Santa Margalida de Palma. Des d’aquí s’accedeix a la casa, passant per les columnes autèntiques de l’antic claustre que va fer aixecar Ramon Llull al segle XIII i que foren trobades per l’Arxiduc en diferents punts de la finca. A l’interior de la casa, s’exhibeix l’escultura realitzada per Tantardini en memòria de Vratislav Vyborny, primer secretari de Lluís Salvador; i una reproducció parcial de l’interior del Nixe II amb parts autèntiques del vaixell de l’Arxiduc. També es visita la sala d’actes Ramon Llull, on es troben diverses obres gràfiques relacionades amb el lul·lisme, com ara una reproducció de les 12 miniatures del Breviculum; i una petita biblioteca, situada a l’antic estable, que recull llibres i objectes relacionats amb la vida i obra del Beat. Sortint de la casa, s’accedeix al jardí que enllaça amb el mirador, on s’observen unes espectaculars vistes sobre el mar. El passeig continua a la “Torre del Moro”, un espai molt singular on es troben figures geomètriques de Ramon Llull dibuixades a les jardineres i un estany d’estil italià construït en època de l’Arxiduc. De tornada, pel mateix camí, s’arriba fins el jardí dels xiprers, que encara conserva restes en forma de creu bizantina de la base de l’antiga església, i des d’aquí a la capella actual, dissenyada per Frederic Wachskmann i edificada en temps de l’Arxiduc.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Març 2016
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
A %d bloguers els agrada això: