Pàgina d'inici » Uncategorized » 1. ca. 14. El món sobre rodes (3 i 4): Europa, estiu 2007, Japó, Nadal 2007, i altres afegits.

1. ca. 14. El món sobre rodes (3 i 4): Europa, estiu 2007, Japó, Nadal 2007, i altres afegits.

 

A. Mentre llegeixes

1. Feu un full de ruta o quadern de bitàcora -en sentit metafòric, és clar- on anotis les anècdotes que tu, com a lector/a de les peripècies de l’Albert, creguis destacables. Si ho considerau oportú, podeu fer alguna cita textual d’alguna frase que us hagi cridat l’atenció com a reflexió sobre la vida, l’amistat, etc. -sempre hi heu de fer constar la pàgina d’on l’heu treta- També hi podeu aferrar objectes fetitx -per a l’Albert, és clar- al vostre quadern.

B. En acabar de llegir, reflexiona.

2. Teoria del felicisme

Quan l’ Albert va acabar el batxillerat –que va anar combinant amb els seus viatges- i va aprovar la selectivitat, es va matricular a la facultat de Filosofia. Aquesta elecció no ens ha d’estranyar si tenim en compte l’última part d’El món sobre rodes. Els dos primers apartats, la introducció sense títol (pàg. 183) i “Com veig el món”, tenen forma de assaig.

a. Cercau informació sobre el gènere assaig i, en concret, determinau aquests aspectes: definició del terme, estructura i característiques.

b. Tot i que les reflexions que fa l’Albert Casals sobre la felicitat surt sobretot de la seva visió del món i de les seves experiències personals, també s’hi poden trobar uns referents filosòfics. El primer és un llibre que va tenir una gran influència en els anys 60 i 70 del segle XX: La por a la llibertat (1941), d’Erich Fromm. I el segon, La conquesta de la felicitat (1930), de Bertrand Russell.

– Cercau informació sobre aquests dos filòsofs i les obres esmentades.
-Per què creieu que els humans podem tenir por de la llibertat?
-Per què creieu que un viatger sovint es converteix en escriptor?
-Indicau en el text, de les pàgines 183-185, els fragments en què Albert Casals s’adreça directament al lector o lectora.
– I dels pensaments sobre la seva pròpia existència que apareixen a les pàgs esmentades, triau els tres que us semblin més interessants.
– Quin és, segons l’Albert Casals, el sentit de la vida (pàg. 191)? Hi estau d’acord amb ell?

3. Llegiu a continuació els sis motius per ser al món dels 6 quadres que teniu a contiuació. Una vegada fet això, feu les activitats següents:

– Classificau cada motiu dels quadrats a partir de la informació que contenen la pirámide i els rectangles de més avall..
– Dels sis motius continguts en els quadrats, digau amb quins us identificau més i per què.
– Digueu si creieu que hi ha altres motius més importants i formulau-los per escrit.

4. Què en pensen els pares de l’Albert de la seva aventura? Llegiu l’escrit que els pares de l’Albert escriviren  a la pàg. 93 i següents de El món sobre rodes. “Moltes persones que han llegit el llibre s’han escandalitzat d’una cosa: com pot ser que els pares d’aquesta criatura permetin que viatgi tot sol, que s’exposi a perills de tota mena, que perdi dies de classe, que no porti ni tan sols un mòbil”. Ells ho justifiquen des de la fe en l’educació, que vendria a ser un procés de “transformació d’infants en adults millors que nosaltres” (pàg. 195)

5. Demanau als vostres pares si us permetríen dur a terme una aventura semblant a la de l’Albert, en temps de vacances? Intentau averiguar els motius, tant si contesten afirmativament o negativament. Intentatu que el diàleg amb els vostres pares sigui tranquil, no us altereu; heu de respectar l’opinió dels pares encara que no us convenci.
6. I vosaltres, amb el consentiment de la vostra família, us atreviríeu a fer el que va fer i  l’ Albert Casals als 15-16 anys? Donau els vostres motius, tant si la vostra resposta és afirmativa com negativa.

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Octubre 2015
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
A %d bloguers els agrada això: