
Senyera literària dissenyada per Tàpies
“Molt he estimat i molt estimo encara”, escrivia Martí i Pol.
Des d’aquí vull donar-vos la benvinguda al meu curs de Llengua catalana i literatura que, pe tercer curs consecutiu, formarà part del CIL. Esper que el canvi de professor no destorbi la marxa del curs; amb una mica de bona voluntat per les dues parts, crec que podrem fer una bona feina. I si això és així ho celebrarem a final de curs amb un musical, a l’estil londinenc, bé, o millor… Us fa?

Plataforma per lallengua
NOVETATS acadèmiques a destacar: La LOMCE!. El nou sistema educatiu que, al meu entendre, l’únic que modifica de la nostra assignatura són els objectius, ara són objectius específics de tota l’etapa d’ESO i no del segon cicle d’ESO com teníem abans. Ja no existeixen, doncs, allò que en deiem “objectius mínims”. Quins són? Sintetitzant els podríem reduir als següents:
- Comprendre els discursos orals i escrits i interpretar-los d’una manera crítica.
- Fer ús del llenguatge per expresser el que pensam o sentim.
- Fer de l’escritura i lectura una font de plaer.
- Reflexionar sobre la lengua per aprender qualsevol dels seus aspectes.
- Analitzar els diferents usos socials de la llengua.
- Reconèixer els diferents gèneres i períodes de la tradició literària.
- Conèixer la realitat plurilingüe i pluricultural de les Illes i reconèixer que la nostra relació de pertinença implica l’aprenentatge i ús individual i social de la llengua catalana.Veure els objectius complets a là pàgina de Català, en la pestanya superior d’aquest bloc.
NOVETATS TEMÀTIQUES DEL CIL:
- 1a avaluació: La identitat personal, social, etc.
- 2a avaluació: La utopia/distopia aplicada als diferents models de societat, així com les desigualtats socials que poden generar.
- 3a avaluació: L’espectacle.
En aquesta assignatura hem fet la tria de les lectures obligatòries des de l’enfocament temàtic del curs, tot i que no serà l’únic.
Reflexió del dia:
- Què creus que vull dir amb les tres formes verbals diferents per expresar el present d’indicatiu?
- Què volen dir les paraules de Martí Pol? Creus que l’afirmació que es fa la podríem aplicar al català o també a totes les llengües del món?
- Ara compara la primera imatge amb la segona i argumenta quina et sembla més adient per expressar la idea de l’entrada.
- Escriu una exposició que dugui per títol les esmentades paraules del poeta tarragoní. Segueix un ordre en l’estructura del teu escrit: Introducció (tema) – Desenvolupament i Cloenda o Conclusió.
- Imprimeix la teoria del text explicatiu o expositiu i subratlla el més important.
- Aquí tens un esquema molt clar i molt bàsicde l’estructura del text expositiu (l’anirem ampliant).